7 Motive sa incluzi sorgul în dieta ta
Deși probabil nu ai auzit până acum prea des de sorg, să știi că această cereală este de fapt destul de veche, fiind a cincea cea mai cultivată cereală din lume. Sorgul face parte din familia Poaceae plantă erbacee originară din Africa, cu boabe mici și rotunde, de culoare alb gălbuie, roşie sau maro. Este o cereală care în mod natural nu conține gluten astfel fiind o opțiune pentru persoanele care urmează o dietă fără gluten.
Profilul nutritional al sorgului / 100g
Valoare energetica |
329 kcal/ 1380 kJ |
Proteine | 10.6 g |
Grasimi | 3.46 g |
Carbohidrati | 72.1 g |
-din care zaharuri | 2.53 g |
Fibre | 6.7 g |
Calciu | 13 mg |
Fier | 3.36 mg |
Magneziu | 165 mg |
Fosfor | 289 mg |
Potasiu | 363 mg |
Sodiu | 2 mg |
Zinc | 1.67 mg |
Cupru | 0.284 mg |
Niacina | 3.69 mg |
Bogat în nutrienți, sorgul furnizează o cantitate importantă de fibre, vitamine din complexul B, magneziu, fier, cupru, fosfor si potasiu.
Beneficiile sorgului, pe langa lipsa glutenului:
1. Bogat în fibre.
Consumul de fibre alimentare ajută la menținerea unui sistem digestiv sănătos, scade nivelul colesterolului LDL ceea reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare (arteroscleroză, AVC, infarct). Conținutul de fibre ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, reducând creșterile și scăderile bruște ale acestuia. Ajută buna funcționare a sistemului osos.
Sorgul conține cantități importante de magneziu (165mg/100g), care ajută la menținerea nivelului de calciu în organism. Aceste două minerale sunt extrem de importante în dezvolatrea sistemului osos iar asigurarea nivelurilor optime de calciu şi magneziu ne feresc de artrită si osteoporoză.
2. Ajută la menținerea unei greutăți corporale normale:
O dietă echilibrată nutrițional nu numai că iți dă o stare de bine dar te ajută să iți caștigi greutatea optimă. Cantitatea mare de fibre conținută de această cereală te ajută să te simți sătul și energic o lungă perioadă de timp. Sorgul contine tanini, care sunt responsabili in a reduce nivelul caloriilor şi ajută în lupta cu obezitatea şi alte complicaţii metabolice.
3. Sursă excelentă de proteine pentru vegani și vegetarieni.
Din diverse motive, mulți recurgem la dieta vegetariană sau vegană. Sorgul este o sursă excelentă de proteine, fără colesterol şi grăsimi.
4. Bogat în antioxidanți.
Pe lângă conținutul de minerale și vitamine, sorgul este foarte bogat în antioxidanți. La ce ne ajută antioxidanții? Ei sunt responsabili pentru neutralizarea radicalior liberi și regenerarea celulelor afectate. Conform ultimelor studii antioxidanții au rol antiinflamator, cu impact puternic asupra sănătății și a sistemului imunitar. Sorgul contine de pana la trei, patru ori mai multi antioxidanţi decât alte cereale integrale.
5. Conţinut ridicat de minerale esențiale
In primul rând, sorgul conține o cantitate însemnată de fier, mineral esențial în producerea hemoglobinei, o proteină responsabilă de transportul oxigenului în sânge. Pe lângă fier, sorgul conține calciu, cupru, zinc, fosfor și potasiu. Prezența cuprului crește rata de absorbție a fierului.
6. Menține un nivel optim de energie
Sorgul conține o doza mare de niacina (vitamina B3), responsabilă cu metabolizarea proteinelor, glucidelor şi lipidelor, reducând astfel oboseala.
7. Ajuta la reglarea tensiunii arteriale.
Continutul ridicat de potasiu dar scazut de sodiu face ca sorgul sa fie o cereala excelenta pentru persoanele ce trebuie sa urmeze o dieta scazuta in sodiu.
Pe langa toate beneficiile enumerate mai sus, sorgul este o cereala delicioasă şi merită să îi acordăm un loc in alimentația noastră. Pentru o sănătate de fier este important să avem o dietă echilibrată, bogată în nutrienţi şi minerale, care sa ne furnizeze energie şi bunăstare pe tot parcursul zilei. Poţi încerca sorgul sub formă de porridge, pe care îl poti asezona după bunul plac. Adaugă îndulcitori naturali cum ar fi: miere, sirop de curmale, sirop de agave, cateva alune de pădure, fructe, pentru aportul de vitamina C şi bucura-te de un mic dejun sănătos, rapid și gustos, fără compromisuri.