Transport gratuit la comenzi mai mari de 149 RON

Importanța fibrelor in dieta fără gluten

Importanța fibrelor in dieta fără gluten

Ce sunt fibrele și importanța lor în alimentație?

Fibrele alimentare sunt o categorie de carbohidraţi proveniţi din alimentele de origine vegetală: fructe, legume, leguminoase, cereale inegrale, care nu pot fi digerate de organismul nostru. Sunt doua categorii de fibre: solubile si insolubile, ambele fiind benefice pentru sănătatea noastră.
•    fibrele insolubile: au o capacitate mare de absorbţie. O data ajunse în intestinul subţire, acestea se umfla. Astfel fibrele insolubile au rol important in reglarea digestiei. 
•    fibre solubile: previn sau reduc absorbţia unor substanţe in curentul sangvin: reţin intrarea glucozei în sânge (important pentru diabetici), reduc nivelul de colesterol din sânge. Fibrele solubile se dizolvă în apă, formând o substanţă gelatinoasă. 
Se ştie că fibrele ajută si reglează tranzitul intestinal. Pe lângă asta, ne protejează împotriva bolilor cardiovasculare, ajută la scăderea colesterolului şi scăderea nivelului de zahăr din sânge.  

Cum creștem aportul de fibre în dieta fără gluten?


In momentul în care suntem nevoiți sau decidem să urmăm o dietă restrictivă, ieșim din zona de confort, ceea ce ne cauzeaza stres si nesiguranță, dar după depășirea acestui moment, cautând alternative si informându-ne constant reușim sa ne familiarizăm cu noua situație. Problemele cel mai des întâlnite sunt lipsa surselor de fibre alimentare, aportul scazut de calciu, al vitaminelor din complexul B și al fierului. Majoritatea făinurilor de piață au un conținut foarte scăzut de fibre și proteine ceea ce duce la creșterea IG (indicelui glicemic). Este important să acordam atenție tabelului nutrițional și să alegem acele mixuri de făină care au un conținut mai ridicat de fibre si proteine, două dintre modalitățile de scădere al IG al pâinii fiind creșterea aportului de fibre si de proteine.(sursa)
Cresterea aportului de fibre se poate face si prin adăugarea în dieta de zi cu zi a cerealelor sau a pseudocerealelor fără gluten: (sursa)

•    mei - se poate consuma sub formă de porridge. Este slab din punct de vedere caloric, bogat în fier, proteine, magneziu și antioxidanți
•    hrisca:- consumata ca și fel principal, sau ca și adaos în preparate. Este bogată în proteine, are indice glicemic scăzut. Conține: magneziu, fier, fosfor.
•    sorg - o cereală mai puțin cunoscută dar delicioasă cu conținut ridicat de proteine, fibre și vitamine din complexul B.
•    quinoa - cereală binecunsocută pentru aportul său de proteine și fibre. Este numită cereala mamă.
•    ovăz fără gluten - sursă importantă de fibre și proteine


Adăugarea în alimentație cât de des a semintelor rașnite din in, semințelor de chia si consumul regulat de fructe si legume atat crude cat și gătite crește aportul de fibre în dieta fără gluten și nu numai.
Important: cresterea aportului de fibre se face treptat, consumul de apa având un rol important.

Necesarul de fibre in funcție de varsta și sex: (sursa)

 
Varsta Sex Fibre(grame/zi)
 14-50  Masculin  38
 19-50  Feminin  25
 >50  Masculin  30
 >50  Feminin  21
 All ages  Gravide  28
 All ages  Mame care alăptează  29


        


Disclaimer:
1.    Informatiile sunt preluate din surse marcate prin link in interiorul articolului.
2.    Informațiile nu țin loc de recomandarile medicale
3.    Pentru o viață sănătoasă este recomandată o dieta echilibrată si diversificată
4.    Acest articol nu are intenția de a diagnostica, trata sau vindeca vreo afecțiune sau condiție medical.
5.    Materialul este bazat pe experiența si documentarea noastră.
6.    Scopul articolului este de informare
Categorii

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!