Cum putem să recunoaștem o posibilă intoletanță la lactoză?
Nu este foarte ușor, iar diagnosticul final îl va pune întotdeauna un medic. Unele simptome pot fi asociate și altor probleme digestive, cum ar fi sindromul colonuui iritabil.
Principalele simptome pe care le poți avea în cazul unei intoleranțe la lactoză pot fi:
- diaree
- greață
- crampe abdominale
- distensie abdominala
Aceste simptome apar de obicei într-un interval de 30 min până la 2 h după consumul lactatelor, iar severitatea lor depinde de cantitatea de lactoză ingerată și nivelul tau de toleranță.
O modalitate de a detecta o eventuală intoleranță la lactoză este păstrarea unui jurnal alimentar, în care să notezi alimentele consumate pe parcursul unei perioade de timp și simptomele apărute ulterior. Astfel, îți va fi ușor să prezinți situația medicului tău.
Ce este lactoza și ce cauzează intoleranța la lactoză?
Lactoza este principalul zahar care se regăsește în mod natural în lapte și în produsele derivate din acesta.
Intoleranța la lactoză apare atunci cand corpul nostru nu produce suficientă lactază, enzima responsabilă de digestia lactozei. În cazul majorității oamenilor, intoleranța la lactoză se instalează în timp, datorita faptului ca o data cu maturizarea corpul nostru nu mai este capabil să producă o cantitate atat de mare de lactază ca atunci cand suntem copii. Se estimează că aproximativ 65% din populația mondială ar suferi de o formă de intoleranță la lactoză.
Intoleranța la lactoză este de mai multe forme:
Intoleranță primară la lactoză - este cea mai comună formă și se datorează scăderii producției de lactază de-a lungul vieții.
Intoleranță secundară la lactoză - apare în urma unei alte probleme digestive care afectează intestinul subțire, inflamându-l și astfel în timp se reduce cantitatea de lactază produsă.
Intoleranță congenitală la lactoză - apare la nou născuți. Este de obicei rar întâlnită, iar acesti bebeluși nu se pot hrăni cu laptele matern, fiind astfel necesară o formulă specială pe care cei mici să o poată digera.
Intoleranță tranzitorie la lactoză - apare la nou născuții prematur, datorită faptului că sistemul lod digestiv nu este în totalitate dezvoltat. Aceasta forma dispare în timp, dar până atunci, este necesar ca ei să fie hrăniți cu formule special create.
Intoleranță la lactoză sau alergie alimentară?
Este important să știm că intoleranța la lactoză nu este o alergie alimentară.
Intoleranțele alimentare sunt cauzate de funcționarea atipică a sistemului digestiv iar alergiile alimentare sunt cauzate de raspunsul sistemului nostru imunitar, care detectează diferite substanțe ca fiind inamice, astfel generând o serie de simptome cum ar fi: urticarie, mancărimi ale gurii sau ochilor, umflarea feței, sau a diferitelor părți ale acesteia, probleme de deglutiție, durere de stomac. Acestea pot avea niveluri diferite de severitate putând duce chiar la șoc anafilactic.
Așadar, intoleranțele alimentare se datorează sistemului digestiv, iar alergiile sunt atribuite sistemului nostru imunitar.
Există tratament? Cum gestionezi intoleranța la lactoză?
Din păcate nu există tratament pentru intoleranța la lactoză, dar în majoritatea cazurilor este ușor să gestionezi situația prin eliminarea lactatelor și a produselor care conțin lactoză. Strictețea și modificările necesare depind în funcție de severitatea intoleranței tale. Unii oameni pot să consume iaurturi, kefir, parmezan (și alte branzeturi fermentate) alții trebuie să renunțe complet la orice produs lactat. Totodată unele persoane cu intoleranță ușoară la lactoză pot să consume lapte de capră fără a avea vreun disconfort. În timp, vei putea descoperi ce anume îți provoaca disconfort și nivelul acestuia, astfel vei ști ce poți și ce nu poți consuma în siguranță.
Care sunt alimentele care conțin lactoză și ce poti să consumi?
Următoarele produse conțin în mod natural lactoză (în cantitate mai mare sau mai mică):
- lapte (vacă, capră, oaie)
- brânzeturi (lactoza se găsește în cantitate mai mare în brânzeturile prospete: brânză de vaci, urdă, brânzeturi moi: brie, cammembert, blue cheese; ea reducându-se pe măsura fermentării)
- înghețată
- iaurt
- smântână
- unt
In industria alimentară există diferite produse din lapte care nu conțin lactoză, datorită faptului că în procesul de fabricare se adaugă această lactază, care predigeră lactoza din alimente, astfel putând fi consumate de către persoanele cu intoleranțe. Dacă totuși îți dorești să eviți pe cat posibil de mult lactatele, din fericire există numeroase feluri de bauturi vegetale obținute din diverse cereale, nuci sau semințe care pot fi consumate în locul laptelui, diverse brânzeturi și paste tartinabile din nuci, migdale, caju. Lacotza și laptele, fiind incluse pe lista alimentelor alergene, legislația în vigoare impune marcarea prezenței acestora pe eticheta produselor.
Indiferent care este alegerea ta, este important să știi ca atunci când excluzi o grupă alimentară din dieta ta, trebuie să fii atent ca aportul tău de nutrienți să fie echilibrat și să înlocuiești lactatele cu alte surse bogate în calciu, vitamina D, și proteine cum ar fi: broccoli, kale, pește din surse sustenabile (pentru creșterea aportului de calciu), ciuperci ( pentru vitamina D), proteine de origine animală sau vegetală.
In site găsești o mulțime de gustari fără lactoză, sănătoase si echlibrate nutrițional, cu un conținut redus de zahar.
surse:
Clevelandclinic.org
hopkinsmedicine
healthline.com
nhs uk
healthirect gov au