Cereale germinate. Beneficiile germinarii

Cereale germinate. Beneficiile germinarii
Ce este procesul de germinare (incoltire)? Care sunt beneficiile acestuia?

Germinarea este procesul prin care orice bob sau samanta se "trezeste", dand viata unei noi plante; acest proces are loc doar in anumite conditii si are nevoie de caldura si apa.

Cand vine vorba de beneficii, este important sa amintim digerabilitatea crescuta si imbogatirea valorilor nutritionale.
Toata forta pe care samanta o are pentru a creste si a se dezvolta, este concentrata inauntrul acesteia. Natura a impachetat proteinele, grasimile, amidonul si enzimele necesare semintei intr-un invelis puternic pentru a se putea proteja. Cand aceasta germineaza, enzimele se activeaza si nutrientii se transforma, astfel fiind mai disponibili.

Cerealele germinate au un continut mai mare de nutrienti

Orice samanta are un invelis puternic, menit sa protejeze interiorul acesteia. Acest invelis are in componenta lui: fitati, inhibitori ai tripsinei, tanini si in unele cazuri saponine (carre dau gust amar).  Acestia sunt numiti in mod uzual antinutrienti si sunt greu de digerat, fara gatire sau procesare indelungata si deasemeni impiedica absorbtia nutrientilor in tractul digestiv.

Procesul de germinare face ca acesti antinutrienti sa fie eliminati, astfel crescand biodisponibilitatea si absorbtia vitaminelor si mineralelor (zinc, magneziu, fier, fosfor si vitamine din complexul B).

Pe langa absorbtia imbunatatita, germinarea face posibila cresterea niveului anumitor nutrienti din cereale: antioxidanti, vitamina C, vitamina E, beta caroten si polifenoli. (1, 2)

Procesul de germinare, tempereaza gustul amar specific antinutrientilor. Dupa germinare, hrisca devine mai usor de tolerat chiar si de catre cei care nu  obisnuiesc sa consume aceasta cereala, tocmai datorita aromei sale. Germinarea face ca fulgii sa fie mai moi si mai usor de mestecat.

Pentru ca beneficiile germinarii sa ajunga la potentialul maxim, procesul de germinare trebuie facut atent si monitorizat indeaproape, specific fiecarui tip de bob ce urmeaza a fi germinat.

Cerealele germinate Semix sunt trecute printr-un astfel de proces, dupa cum urmeaza
- selectia cerealelor (se aleg acele seminte care pot fi supuse procesului de germinare)
- curatarea semintelor (o etapa importanta premergatoare germinarii)
- scufundarea lor in apa - moment necesar initierii procesului de germinare
- germinarea propriuzisa ( aceasta faza dureaza intre 24-48 ore timp in care se monitoarizeaza caldura si umiditatea)
- uscarea - procesul germinarii trebuie oprit in momentul in care s-a ajuns la nivelul optim

Avantajele cerealelor germinate Semix este ca sunt gata de consum, ceea ce face usoara introducerea lor in dieta ta zilnica.


Gasesti in magazinul nostru cereale germinate precum:
Ovaz germinat- cunoscut pentru continutul sau ridicat de beta-glucan, grasimi sanatoase, fibre si proteine, dar si pentru gustul sau placut
Hrisca germinata - cereala mai putin consumata la noi in tara, dar datorita germinarii, aceasta are un gust mai putin pronuntat. Hrisca este o sursa importanta de rutin (benefic sistemului cardiovascular)
Quinoa germinata - considerata cea mai nutritiva pseudocereala din lume. Cu un continut ridicat de aminoacizi esentiali, vitamine si minerale. 
Musli germinat cu ciocolata si Musli germinat cu fructe- care contin un amestec de cereale si linte germinate.

Acum ca stii multe dintre beneficiile germinarii cerealelor si diferitelor boabe, ai inca un motiv in plus sa le incerci.




Surse:
1.Benincasa P., Falcinelli B., Lutts S., Stagnari F., Galieni A.. Sprouted Grains: A Comprehensive Review. Nutrients. 2019; 11(2):421  
https://www.mdpi.com/2072-6643/11/2/421/htm
2 Žilić, S., Basić, Z., Šukalović, V., Maksimović, V., Jankovic, M., Filipović, M., Can The Sprouting Process Applied To Wheat Improve The Contents Of Vitamins And Phenolic Compounds And Antioxidant Capacity Of The Flour? International Journal of Food Science & Technology. 49. 1040-1047 10.1111/ijfs.12397, 2014. https://www.researchgate.net/publication/260802955_Can_the_sprouting_process_applied_to_wheat_improve_the_contents_of_vitamins_and_phenolic_compounds_and_antioxidant_capacity_of_the_flour,
Categorii
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!